Márton-nap lengyel szemmel a Néprajzi Múzeumban

Egyéb

A Néprajzi Múzeumban a családi napon lengyel vendégeinkkel közösen elevenítjük fel a Szent Márton-nap hagyományait. Libák és tollak mellett különleges műtárgyakkal: tolldíszekkel és papírkivágásokkal, lengyel és magyar szemmel járjuk körül a jeles napot. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében.

2012. november 11. (vasárnap), 10.00 — november 11. (vasárnap), 18.00

Néprajzi Múzeum

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

Ha lúd, legyen kövér!

Családi Márton-nap lengyel szemmel, sok libával és magyar polkával a Néprajzi Múzeumban

A programban többféle madár, egy ornitológus, sok mese és játék, zene és táncház, kézművesműhely, rajzverseny, Ludas Matyi-hasonmásverseny, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetés várja a gyerekeket és a felnőtteket. Az esemény egyáltalán nem szokásos libanap, hanem egy változatos, új ízeket és hangulatokat felvonultató kulturális élmény, amelyet idén a lengyel kapcsolatok színesítenek.

 

PROGRAMOK:

 

11.00

A szomorú királykisasszony – vígságos papírszínház kicsinyek és nagyok mulattatására

„Az aranyszőrű táncos bárány s a hozzáragadott falu népe, valamint a szomorú királykisasszony megvigasztalására összegyűlt királyfik, grófok, és más atyafiak tanulságos történetét élő meseszóval és zeneszóval, nyitható-csukható papírszínházával előadja a

BÁBaKALÁCS BÁBSZÍNHÁZ”: Tóth Anita és Keresztes Nagy Árpád

 

Márton nyomában A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban

Tárlatvezető: Koltay Erika

 

12.00

Kis kacsa fürdik – lengyel–magyar aprók tánca

Családi táncház és közös daltanulás lengyel és magyar zenészekkel.

Közreműködik: Katarzyna Hełpa-Liszkowska, Paweł Liszkowski, Romuald Jędraszak, Paweł Zawadzki, Németh László, Zsabokorszki Ferenc, Molnár Előd

 

14.00

Tukántól a fecskéig

Bankovics Attila ornitológus előadása

Az előadó évek óta járja Amazónia őserdeit, ahol élőben láthatja az ott élő madarak színpompás tollazatát, ugyanakkor jól ismeri a hazai és európai madarakat is. Az előadáson fotókon keresztül mi is betekinthetünk a madarak világába, különféle madártollakat ismerhetünk fel, furcsa madárhangokat hallgathatunk, és bepillanthatunk az ornitológus különleges munkájába is.

 

Zenés tárlatvezetés lengyel nyelven A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban

Mi és hogyan érthető a hagyományos magyar paraszti kultúrából lengyel szemmel? Mik a legfeltűnőbb párhuzamok, különbségek? A tárlatvezetést nemcsak zenével, hanem a múzeumi gyűjtemény lengyel műtárgyaival is illusztráljuk.

Tárlatvezető: Natalia Nojek

 

15.00 

A kakas és a pipe 

„Egyszer volt, hol nem volt egy kakas meg egy pipe. Meghalt szegénykéknek az asszonyuk, nem volt mit egyenek, s elbujdostak az erdőbe. Amint ott mentek, mendegéltek, a pipe talált egy vadkörtét, és bekapta. Azám! De nagyobb volt a körte, mint a pipe gégéje, s megakadott benne…”

A történet folytatására fény derül Tárnok Marica interaktív bábelőadásában.

 

15.30 

WANTED! Ludas Matyi, Döbrögi és liba kerestetik!

Játékos hasonmásverseny Tárnok Marica vezetésével, ahol nem a külső számít!

Kinek van lúdtalpa? Ki rikkantja a leghangosabban, hogy „Én vagyok Ludas Matyi!”? Lustasági és gyorsasági próbák, játékos deresre húzó és ölelési verseny, libajárás az aulában. A legjobb Matyik, Döbrögik és libák jutalmat kapnak!

 

16.00

Lengyel–magyar táncház, a „Polonez” Népdal és Néptánc Együttes fellépésével

A „Polonez” lengyel táncegyüttes 2000-ben alakult Budapest XVIII. kerületében, repertoárjukban lengyel nemzeti és regionális táncok szerepelnek. Az együttes vezetője Balogh Katarzyna. A táncegyüttes fellépését követően Lengyelországból érkezett táncosok és zenészek lengyel néptánc tanítására és táncházra hívnak mindenkit, velük dudaszó mellett a „magyar polkát” is megtanulhatjuk.

Közreműködik: Katarzyna Hełpa-Liszkowska, Paweł Liszkowski, Romuald Jędraszak, Paweł Zawadzki

 

10.00 – 18.00

A poznańi felvonulás – rendhagyó ünnep Lengyelországban

A Márton-nap megünneplése Európa-szerte ismert hagyomány. A Néprajzi Múzeum Márton-napi rendezvényén a magyar és lengyek szokásokat vetjük össze. Szent Márton különösen kedvelt Poznańban, ahol díszes kíséretben, fehér lován vonul fel a róla elnevezett utcán. A felvonuláson lengyel nemzeti jelképek is szerepelnek, hiszen Lengyelországban november 11. egyben a Lengyel Függetlenség Napjának ünnepe.

 

Két jó barát fejtörő – Dwa bratanki quiz

A lengyel nemzeti ünnep kiváló alkalom arra, hogy szemügyre vegyük a közismert szólást a két nép barátságáról, és megismerjük a közös uralkodók, Bem apó és szent Kinga legendája segítségével a magyar–lengyel történelmi kapcsolatokat. A kvízjátékban részt vevőket lengyel emléktárgyakkal jutalmazzuk.

 

Márton-napi kiflisütés poznańi hagyományok alapján

Poznańban több mint száz éve Szent Márton patkójához hasonlító finom kifliket készítenek. Márton-napon a poznańi cukrászok igazi csemegéjéből több száz tonnányi fogy el. A fehér mákkal, mandulával és szárított gyümölcsökkel készített süteményt lengyel asszonyok segítségével a múzeumban is elkészítjük.

 

Kézművesműhelyek: tollaslabda, tollas hajdísz, írótoll és papírcsipke készítése

Tollaslabda piaroa módra: végy néhány kukoricalevelet, tömd ki, kötözd meg, köss rá tollat, és már dobálhatod is!

Tollas hajdísz sziú módra: néhány színes tollat jól dolgozz össze bőrrel és gyöngyökkel, máris kész a hajbavaló!

Írótoll szerzetes módra: éles késsel vágd le a lúd szárnya tollát, tintába mártva rajzolj vele betűket és formákat!

Papírcsipke lengyel módra: végy vékony papírt, hajtsd ketté, vágj rá madarat, életfát, és tálald üvegen vagy más színű papírlapon!

 

A liba nyomában

Élő társasjáték, ügyességi és szellemi akadályokkal a liba nyomában a múzeum galériáján. A játék alapja a középkori eredetű, 63 mezőből álló társasjáték. Akkoriban bizonyára még nem tudtak lufiból libát csavarintani, de a múzeumi játékban most bárki megpróbálhatja!

 

Micsoda madár!

Játékos kiállítási túravezető, amellyel önállóan felfedezhető és összegyűjthető a múzeum összes madara, legyen az kicsi vagy nagy, szőttes vagy festett…

 

Pihe-puha pihenő

Az aulából nyíló barátságos kuckóban libás meséket mesélünk és vetítünk a gyerekeknek, miközben különféle párnákon heverészhetnek és nyújtózkodhatnak úgy, ahogy Ludas Matyi is szokta. Vajon melyik párnában vannak valódi tollak?

 

RAJZVERSENYEK:

 

Sok lúd disznót győz

Márton-napi rajzverseny: Ki tud legjobban libát rajzolni?

Eredményhirdetés 16.00 órakor, Tárnok Marica vezetésével

 

Mimikri

A Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közös családi rajzversenye

A rajzverseny első fordulóján, november 11-én 10.00–13.00 óra között a résztvevők a Néprajzi Múzeumban gyűjtenek, rajzolnak és fényképeznek műtárgyakat a magyar állandó kiállításban. A rajzverseny második fordulóján, november 17-én 10.00–13.00 óra között a helyszín már a Műcsarnok, ahol Bukta Imre önálló kiállításába kell belecsempészni – montázstechnikával szinte észrevétlenül elhelyezni – a kiválasztott néprajzi tárgyak képeit. A győztes az lesz, aki a legtöbb műtárgyat rejti el a Műcsarnokban.

 

KAMARAKIÁLLÍTÁSOK:

 

Tollas világ

Válogatás a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek tollas műtárgyaiból. Minden, ami tollból készült, minden, amit toll díszít, legyen az százéves tollpárna vagy kócsagtollas kalap, vagy trópusi madarak színes tollazatából készített indián fejdísz.

 

Lengyel „papírcsipkék”

A papírból kivágott díszek a lengyel népművészet különleges darabjai, amelyek a lengyel házakat díszítették. A papírdíszkészítés előzményei a 19. század közepéig nyúlnak vissza. E jellegzetes lengyel papírművészet Mazóviában – a Visztula középső folyásánál elhelyezkedő terület – fejlődött leginkább. A kiállított darabok a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből valók.

Lengyel barátainkkal együtt szeretettel várjuk a gyerekeket és a felnőtteket!

 

TÁMOGATÓK:

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Lengyel Intézet

Lengyel Fővárosi Önkormányzat

Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület

Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára

Budapest Főváros II. ker. Lengyel Kisebbségi Önkormányzat

Budapest Főváros XIII. ker. Lengyel Kisebbségi Önkormányzat

Budapest Főváros XVIII. ker. Lengyel Kisebbségi Önkormányzat

 

Házigazdák:

Natalia Nojek (Erasmus ösztöndíjas gyakornok), Bodnár Kata, Joó Emese és Koltay Erika múzeumpedagógusok

 

A programra egyéni látogatóknak előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Belépő: 1400 Ft, a kedvezmények érvényesek

 

További információ:

Joó Emese

473-2423

30-559-0895

emese@neprajz.hu