Varsói csata 3D-ben. Ahogy készült.

Film

Az év végén újabb három filmet mutatunk be "Lengyelország-röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról." című sorozatunk keretében. A filmek csütörtök esténként kerülnek bemutatásra a Lengyel Intézet mozitermében.

2012. november 22. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

Budapest, VI. Nagymező u. 15.

Mi lengyelek és magyarok, jól ismerjük egymást, és sokat tudunk egymás kultúrájáról. Mégsem vagyunk mindig tisztában az események hátterével, vagy azoknak szereplőknek, személyeknek  a munkásságával, akiket -mint budapesti Lengyel Intézet- bemutatunk a magyar nagyközönségnek. Most épp ezeket az eddig kevéssé ismert jelenségeket szeretnénk közelebb hozni mindazokhoz akik beszélnek lengyelül, vagy angolul. A sorozat keretében most újabb három alkotás lesz látható a Lengyel Intézet mozitermében. 

Varsói csata 3D-ben. Ahogy készült.

Lengyel dokumentumfilm (színes, 44’, 2010)

Hanna Polak és Rafał Pogoda dokumentumfilmje a közelmúlt egyik legnagyobb filmes vállalkozásáról, az első 3D-s technikával forgatott lengyel nagyjátékfilmről, a Varsói csata 1920-ról készült. A film segít bepillantani a szuperprodukció megvalósításának technikai körülményeibe, kulisszatitkaiba. Az alkotóknak a film rendezője, a világhírű Jerzy Hoffmann, valamint az egyik legnagyobb lengyel operatőr, Sławomir Idziak beszélt az úttörő vállalkozás nehézségeiről és küzdelmeiről. A forgatás alatti benyomásaikról és élményeiről számolnak be továbbá a film főszereplői, a gyönyörű revütáncosnőt alakító Natasza Urbańska és a Jan Krynicki nevű katonát és költőt megformáló Borys Szyc, valamint –több más szereplő mellett- Daniel Olbrychski is megszólal, aki a filmben Józef Piłsudski bőrébe bújik.

[TVP]