Art of Freedom

Film

A nyári szünet után szeptembertől újraindul Lengyelország történelmi és kulturális jelenségeit, a lengyel művészeti és kulturális élet legkiválóbb alakjainak életét és munkásságát bemutató, kéthetente jelentkező dokumentumfilm-sorozatunk "Lengyelország -röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról." címmel. A filmek kéthetente, csütörtök esténként kerülnek bemutatásra a Lengyel Intézet mozitermében.

2012. október 25. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

Budapest VI. Nagymező u. 15.

Mi lengyelek és magyarok, jól ismerjük egymást, és sokat tudunk egymás kultúrájáról. Mégsem vagyunk mindig tisztában az események hátterével, vagy azoknak szereplőknek, személyeknek  a munkásságával, akiket -mint budapesti Lengyel Intézet- bemutatunk a magyar nagyközönségnek. Most épp ezeket az eddig kevéssé ismert jelenségeket szeretnénk közelebb hozni mindazokhoz akik beszélnek lengyelül, vagy angolul.

A sorozat keretében most újabb három alkotás lesz látható a Lengyel Intézet mozitermében: a II. világháború alatt Magyarországra érkező lengyel menekültek történetét bemutató Iskola a határon túl című film, valamint két kisfilm az Útmutató a lengyelekhez című sorozatból: az Art of Freedom és a Political dress. Az első filmet magyarul, a másik két filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

 

Art of Freedom

Wojciech Słota és Marek Kłosowicz  filmje az Útmutató a lengyelekhez című kisfilmsorozat egyik alkotása. A film a 70’-es 80’-as évekbeli lengyel alpinizmus jelenségével és a Himalája-expedíciókkal foglalkozik. A Lengyel Népköztársaság idején a nehéz gazdasági helyzet ellenére a lengyelek költséges felfedezőutakat tesznek a Himalájára. A film a legnehezebb és leglátványosabb lengyel expedíciókról beszél, miközben rávilágít arra ami a Himalája meghódítására szakosodott lengyel alpinista-iskola lényege: a test korlátainak legyőzése, önmagunk meghaladása. Az élet iskolája ez, az igazi szabadság művészete. A kisfilm olyan legendás személyiségeknek állít emléket, mint Jerzy Kukuczka, Andrzej Zawada és Wanda Rutkiewicz.

Forgatókönyvíró és rendező: Wojciech Słota és Marek Kłosowicz
gyártó: Paweł Potoroczyn
operatőr: Piotr Wacowski, Dariusz Szymura

A filmet lengyel nyelven, angol felirattal vetítjük. A belépés díjtalan.