Pink Freud

Zene

Lengyelország egyik legnépszerűbb fiatal jazzformációjának koncertje a Sziget Fesztiválon!

2012. augusztus 8. (szerda), 20.00

Sziget Fesztivál 2012

Blues Kocsma, Bp. III. Óbudai sziget

Az 1998-ban alapított Pink Freud a jelenleg létező legeredetibb kortárs jazzformációk egyike, és ez még nem minden. Az együttes zenéje nemzedékváltást hozott a modernkori lengyel jazz történetében, mellyel sikerült megnyitni a lemezkiadók kapuit is a megalkuvást nem tűrő, erőteljes függetlenzene előtt.

A Pink Freud újraértelmezte a jazz-szerzemények hagyományos stílusjegyeit és a kortárs közönség elvárásainak megfelelő köntösbe öltöztetette azokat. Zenéjük messze figyelmen kívül hagyja a tradicionális improvizatív formai kánont, a klasszikus instrumentárium ellenére hangzásában merész és újító, sajátos fúzióját alkotva akusztikus és elektronikus elemeknek valamint rock, punk rock, drum'n bass, jungle, dub és kísérleti elektronikus zenei stílusoknak.

A műfajok közti határok feszegetésének e tudatos gesztusa a csoportos improvizációval egyesítve lélegzetelállítóan dinamikus hatást kelt, a vájt fülű hallgatóság mint finom melódiákkal telített fürdőbe merülhet el az együttes zenei világában. „Radikális zene (…) elsőrendű jazz” írja a vezető lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza zenekritikusa. „A Pink Freud a lengyel jazz reménységéből a lengyel jazz fő hajtóművévé vált” –méltatja a formációt  egy másik népszerű sajtóorgánum, a Przekrój újságírója.

2012 tavasza intenzív időszakot az együttes életében. Ekkor kerül sor a "Horse & Power" című új albumuk bemutatójára, melyet nagyszabású koncertturné követ. A rég várt új lemez 11, nemzetközi koncertsorozatok élményei (japán, svédországi, franciaországi, magyarországi és lengyelországi fellépések) ihlette szerzeményt tartalmaz. Az album felett Roli Mosimann bábáskodott, aki zenei producerként olyan együttesekkel működött már együtt, mint a Faith No More, The Young Gods és a The The, valamint Marcin Cichy-vel ők alapították a legendás Skalpel producer-duót akik a renomés Ninja Tune lemezstúdióval is többször dolgoztak már együtt.

A Pink Freud együttest Wojtek Mazolewski (basszusgitár) alapította 1998-ban olyan kiváló zenészekből és szólistákból, mint Tomasz Duda (szaxofon), Adam Milwiw-Baron (trombita, elektronika) és Rafał Klimczuk (dob, ütőhangszerek). A kvartett jelenleg Lengyelország legkeresettebb zenei exportcikke, s a kritikusok méltató szavait az a többszázezer néző igazolta, akik ott voltak többek között a Japánban, Mexikóban, Chilében, Argentínában, Peruban, Marokkóban, Németországban, Franciaországban, Portugáliában, Olaszországban, Magyarországon, Svédországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Csehországban, Ukrajnában és Romániában  megrendezett koncerteken. A zenei formáció számos szakmai elismerést is kapott: a Lengyel Rádió 2010-ben Monster of Jazz című lemezüket az év albumának választotta. A Pink Freud háromszor vezette a befolyásos lengyel periodika, a Jazz Forum jazz toplistáját a legjobb elektonikus együttes kategóriában 2010-ben, 2007-ben és 2008-ban. Elnyerték a Melomania Társaság Jazz Oscárját, Come as you are, és Dziwny jest ten Kraj című dalaikhoz készült videoklipjeikkel a Yach Film Fesztiválon valamint az izlandi Northernwave Fesztiválon arattak sikereket.

A Pink Freud számos némafilmhez is szerzett zenét. A legnagyobb visszhang a Henryk Szaro rendezte Mocny Człowiek című filmet kísérte. A film bemutatóján a londoni The Barbicanban 2011-ben a Pink Freud élőben is eljátszotta szerzeményét, melyet a közönség hatalmas lelkesedéssel fogadott. Az együttes hamarosan újabb filmes együttműködésre adja a fejét, ezúttal dokumentumfilmet készít, mely a Horse & Power című album létrejöttének kulisszatitkaiba kalauzolja el nézőit. Az együttes ezzel egyidejűleg tervezi kiadni a Horse & Power lemezbemutató koncertturnéjáról készült audiovizuális BlueRayt. A Pink Freud legközelebb 2012 nyár végén készül nagyszabású koncertkörútra Japánba, ahova immár másodszor hívták meg az együttest.   

PINK FREUD

Wojtek Mazolewski - bass guitar

Tomek Duda - baritone saxophone

Adam Milwiw-Baron - trumpet, electronics

Rafal Klimczuk - drums

 

www.pinkfreud.pl

www.myspace.com/pinkfreudmusic

www.facebook.com/pinkfreudmusic

 

Koncertfelvételek: Paweł Karnowski / www.pawelkarnowski.com

Videók