6. Lengyel Jazz Fesztivál | Tomasz Chyła Quintet (PL)

Zene

A Polska Jazz | 6. Lengyel Jazz Fesztivál ismét izgalmas metszetet kínál a világhírű és állandóan megújulni képes lengyel jazzszíntérről 2018. november 7. és 10. között négy estén át az Opus Jazz Club színpadán.

2018. november 8. (csütörtök), 20.00

BMC Opus Jazz Club

Budapest, Mátyás u. 8, 1093

Közreműködik:
  • Tomasz Chyła - hegedű
  • Piotr Chęcki - szaxofon
  • Szymon Burnos - zongora, elektronika
  • Konrad Żołnierek - nagybőgő
  • Sławek Koryzno - dob

A lengyel jazz egyik legígéretesebb fiatal zenekara, az ország északi részén, a pomerániai „Tri-City” régióban élő Tomasz Chyla Quintet volt a legelső csapat, amelyik 2016 decemberében, Krakkóban az akkor éppen 40. alkalommal megrendezett patinás nemzetközi Jazz Juniors jazz verseny első díját az ország balti régiójából nyerte meg. A fiatal csapat koncertjein az egyszerű formák és a dallamosság iránti fogékonyság tökéletesen megfér a szólisták hihetetlenül kifejező, virtuóz játékával és a zenekar közös, nyitott, energikus improvizációival. Ez az ars poetica lebegett a kvintett vezetője, a hegedűs Tomasz Chyła lelki szemei előtt, amikor meghívta zenekarába a legjobb fiatal lengyel zenészek közül néhány barátját  – akik hazájuk olyan meghatározó zenészeivel működtek már együtt, mint Leszek Możdżer, Zbigniew Namysłowski, Tymon Tymański, Jerzy Małek, Maciej Sikała, Leszek Kułakowski és még sokan mások. Látszólag nem tipikusan jazz hangszerén Chyła ragyogó szimbiózisban működik együtt a zenekar többi tagjával, akik egytől-egyig a dinamikusan épülő és fejlődő Tri-City jazz színtér aktív szereplői.

A kvintett Eternal Entropy című debütáló albumát a zenei közösség igen pozitívan fogadta, s azt a Jazz Debut kategóriában a rangos lengyel FRYDERYKI 2017 díjra is jelölték. A zenekar idén ősszel adja ki második anyagát, Circlesong címmel.


A 6. Polska Jazz Fesztivál a lengyel függetlenség és államiság visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi eseménysorozat része.

Jegyek

Videók