Wacław Zimpel (PL) & Pándi Balázs (HU)

Zene

Polish Jazz 1918–2018 Budapest

2018. szeptember 23. (vasárnap), 19.00

Lumen Galéria és Kávézó

1085 Budapest, Horánszky u. 5.

A legkiemelkedőbb lengyel jazz-zenei kísérletezők közös projektben a helyi improvizációs zenészekkel. Már szeptember 22-23-án a Polish Jazz 1918–2018 koncertkörút keretében Budapesten lép fel a fiatal lengyel jazz legtehetségesebb képviselőinek egyike, Wacław Zimpel, akivel együtt játszik majd Pándi Balázs, a világszerte ismert magyar dobos. Wacław Zimpel és Pándi Balázs ezen a budapesti koncerten találkozik először színpadon!

Wacław Zimpel az európai improvizációs színtér egyik legérdekesebb zenészének számít. A New York Times kritikusa „zenei kaméleonnak” nevezte, a világ egyik legfontosabb zenei portálja, a The Quietus pedig legutolsó lemezét „különösen figyelemre méltónak” tartotta. Zimpel munkássága során a különböző zenei kultúrák hagyományait használja fel (többek között a karnatikus, a marokkói és a zsidó zenéket) összekötve őket az amerikai minimalizmus és az elektroakusztikai zene elemeivel. Zimpel áttöri a zenei határokat, különböző tradíciókat vegyít és azt keresi bennük, ami közös és határtalan. A Lumen Kávézó színpadán a világszerte elismert klarinétművész zenei társa Pándi Balázs lesz, akit sokoldalúsága alapján és zenei stílushatárok feszegetőjeként ismernek számos helyen a világban.

A Polish Jazz 1918–2018 projekt egyik kulcsfeladata, hogy találkozási platformot teremtsen a kulturális élet animátorai számára a koncertkörút állomásain. Szeptember 20-án Pozsonyban jön létre az első networking találkozó, amely során a koncertszervezők, a kultúra aktivistái, a zenészek, újságírók és a határokat nem ismerő zenék szerelmesei találkozhatnak, elbeszélgethetnek, eszmét és ötleteket cserélhetnek, új projekteket hozhatnak létre. A találkozókra a belépés díjtalan.

A Polish Jazz 1918–2018 egyrészt egy koncertkörút a legérdekesebb, fiatal lengyel zenekarok részvételével , másrészt nemzetközi improvizációs zenei  projekt valamint találkozási lehetőség a kultúra „embereivel”. A Młynarski Masecki Jazz Band, az IRCHA Clarinet Trio és Wacław Zimpel fellépnek Prágában, Pozsonyban és Budapesten. Mindegyik városban együttműködnek majd ismert, helyi improvizációs zenészekkel. A független kulturális intézményekben networking találkozókra kerül sor, amelyeken a tapasztalatcserére és együttműködésre nyitott kulturális promoterek vehetnek részt.

A Polish Jazz 1918–2018 projektet a wrocławi Firlej Művészeti Központ készítette a lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma segítségével, az Adam Mickiewicz Intézet Kulturális Hidak című dotációs programja keretében.

További információ

A jegyek a bmc.jegy.hu weboldalon vásárolhatóak.