A Budapesti Fesztiválzenekar Barokk Együttese

Zene

Európai Hidak 2018: A Baltikum és Lengyelország

2018. szeptember 26. (szerda), 19.45

MÜPA, Fesztivál Színház

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Adam Jarzębski: Spandesa

Adam Jarzębski: Chromatica

Adam Jarzębski: Tamburetta

J. S. Bach: d-moll hegedűverseny, BWV 1052R

Marcin Józef Żebrowski: Magnificat

Grzegorz Gerwazy Gorczycki: In virtute tua

J. S. Bach: Am Abend aber desselbigen Sabbats, BWV 42

 

Közreműködők:

Kovács Ágnes - szoprán

Gavodi Zoltán - férfialt

Szigetvári Dávid - tenor

Cser Krisztián - basszus

Lesták Bedő Eszter – koncertmester és szólót játszik

 

Az Európai Hidak fesztivál barokk koncertje lengyel földre repít, üde korai barokk dallamoktól lélekemelő énekes kompozíciókig. Az itthon kevéssé ismert darabok mellett izgalmasan csengenek majd a korszak német óriása, Johann Sebastian Bach művei.

Adam Jarzębski megkerülhetetlen alakja volt a 17. századi pezsgő lengyel kulturális életnek. Bár nem volt újító alkat, korai barokk kompozíciói tele vannak felfedeznivalóval. A hangverseny művészeti vezetője, Lesták Bedő Eszter a zenekar 2017-es Végh Sándor Versenyén már megajándékozta a közönséget Bach kalandos sorsú d-moll hegedűversenyével. Az eredeti kotta elveszett; a szerző később csembalóversennyé dolgozta át a művet, abból rekonstruálták az eredeti darabot, amelyet ezúttal majd a BFZ hegedűművészének változatában hallhatunk.

A koncert második felében énekes darabok hangzanak el. Marcin Józef Żebrowski a kultikus zarándokhelyen, a Jasna Góra-i pálos kolostorban alkotott a 18. században. Művei még hordozzák a barokk jegyeit, de már kitekintenek a klasszicizmus felé. Munkásságából a magasztos Magnificat hangzik el. Grzegorz Gerwazy Gorczyckit a „lengyel Händelnek” nevezték. Elsősorban egyházi zenét írt, ebből most egy fényes dicsőítés, az In virtute tua kezdetű motetta szólal meg. A koncert utolsó darabja is templomi zene: Bach 1725-ös fehérvasárnapi kantátája, amelyet Lipcsében komponált.