Piotr Anderszewski és a Sinfonia Varsovia

Zene

Európai Hidak 2018: A Baltikum és Lengyelország. Nyitókoncert.

2018. szeptember 16. (vasárnap), 19.30

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Arvo Pärt: Collage sur B-A-C-H

Karol Szymanowski: IV. szimfónia (Symphonie concertante), op. 60

Kodály Zoltán: Háry János – balettzene

Witold Lutosławski: Concerto zenekarra

 

Vezényel: Andrey Boreyko

 

Piotr Anderszewski a klasszikus repertoár remekműveinek ünnepelt előadója, partnerei a legismertebb nyugat-európai zenekarok. Most azonban más oldaláról mutatkozik be: szülővárosa elismert együttesének társaságában a 20. századi lengyel és balti zene értékeit népszerűsíti, s a műsor egy magyar ritkaságot is tartalmaz.

Az anyai ágon magyar származású zongoraművész, Piotr Anderszewski korábban is tanúságot tett a 20. századi lengyel zene jelentős képviselője, Karol Szymanowski művei iránti érdeklődéséről. Most a zeneszerző IV. szimfóniájában lép pódiumra szólistaként - a Symphonie concertante alcímű, 1932-ben keletkezett alkotás ugyanis valójában zongoraverseny, amelyet Szymanowski Arthur Rubinsteinnek ajánlott. A műsor másik lengyel száma, Witold Lutosławski zenekari Concertója a zeneszerző folklorisztikus ihletésű korai alkotókorszakának dokumentuma az 1950-es évek első feléből (észrevehető Bartók-hatásokkal).

A két, már elhunyt lengyel szerző művei előtt egy ma élő balti komponista zenéje csendül fel: Collage sur B-A-C-H című, repetitív-neobarokk-kontrapunktikus opusában (1964) az egyik legtöbbet játszott kortárs zeneszerző, az észt Arvo Pärt a nagy európai hagyomány középponti alakjának zenéjére reflektál. A műsor Kodály-darabja igazi ritkaság: a Balettzene eredetileg a Háry János része volt, a zeneszerző azonban végül kihagyta a műből, így szinte soha nem hallható, mostani megszólalása tehát különleges alkalom.

A Yehudi Menuhin által alapított Sinfonia Varsovia 1984 óta működik; 2003-ban Krzysztof Penderecki vállalta a zenekar művészeti vezetését. Az est orosz karmestere, a hatvanegy esztendős Andrey Boreyko a Szentpétervári Konzervatórium hajdani neveltje.Az Adam Mickiewicz Intézet nagyvonalú támogatásával, a Polska Music program és a lengyel függetlenség kikiáltásának centenáriumát ünneplő nemzetközi POLSKA 100 programok részeként, a Lengyel Köztársaság Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériumának a NIEPODLEGŁA 2017-2021 többéves program keretében történő finanszírozásában.

A program hivatalos utaztatója a LOT Lengyel Légitársaság.