Felczak-záróbuli az Akváriumban

Zene

Könyvbemutató és koncert: A Wacław Felczak Alapítvány létrejötte köré szervezett eseménysorozat Marcin Świetlicki közönségtalálkozójával és a lengyel alternatív és könnyűzene népszerű képviselőinek koncertjeivel zárul az Akvárium Klubban.

2018. március 24. (szombat), 19.00

Akvárium Klub

1051 Budapest, Erzsébet tér 12.

Marcin Świetlicki, Tizenkettő Trió, SALK, DJ Kuba Karaś

A Wacław Felczak Alapítvány létrejötte köré szervezett eseménysorozatot Marcin Świetlicki közönségtalálkozójával és a lengyel alternatív és könnyűzene népszerű képviselőinek koncertjeivel zárjuk az Akvárium Klubban.
 
19:00 Marcin Świetlickivel, a Tizenkettő című regény szerzőjével beszélget Karaba Márta, a Szlávtextus szerkesztője

20:00 Tizenkettő Trio koncert

21:30 Salk koncert

23:00 DJ Kuba Karaś party


A jegy ára: 1000 Ft.
 

A Felczak-záróbuli az Akváriumban fellépő formációi:

Tizenkettő Trió (PL) Az íróként és zenészként is elismert Marcin Świetlicki (ének) trió formációjára ugyanaz komplexitás jellemző, mint a frontember prózájára; összetettség, mélység, irónia. Świetlicki és kísérőzenészei; Antoni „Ziut” Gralak (trombita) és Zbigniew „Uhur” Brysiak (ütős hangszerek) a Świetliki, a Czarne Czasteczki és a Zgniłość számait adják elő. A formáció a nevét Świetlicki egyik regénycímének (Dwanaście) magyar fordításából választotta.

Salk (PL) A lengyel fiatalok körében különösen népszerű zenekar, a krakkói SALK zenéjében egészséges egyensúlyt alkot a rock, a világzene, az elektromos zene, és az ambient music.

DJ Kuba Karaś (PL) A The Dumplings alapítójaként is ismert Karaś örök klasszikusokat és a legfrissebb slágereket elegyíti zenéjében, aminek fő célja, hogy megmozgassa a táncolni vágyókat.

 

Főszervező: Fonó Budai Zeneház (www.fono.hu)

A Felczak-sorozat könyvek kiadója és együttműködő partner: Rézbong Kiadó (www.rezbong.hu)

Megvalósító: Philidor Intézet (www.philidorinstitute.org)

Együttműködő partner: Lengyel Intézet (www.polinst.hu)

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. 


Wacław Felczak (1916 – 1993)
 
Wacław Felczak (1916–1993), a Poznańi Egyetem történelem szakos hallgatója, az 1938/39-es tanévben ösztöndíjasként az Eötvös Collegium diákja volt. 1940 májusában a földalatti lengyel hadsereg katonájaként tért vissza Budapestre. 1942-től, mint a Honi Hadsereg budapesti futárbázisának parancsnokhelyettese a londoni lengyel kormány és annak varsói honi képviselete közötti kapcsolattartást biztosította. Katonai esküjéhez 1945 után is hű maradt: folytatta az ellenállást. 1949-ben letartóztatták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Kiszabadulását részben az 1956-os magyar forradalomnak köszönhette. 1958-tól a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Intézetének tanáraként több magyar témájú könyv (például: Magyarország története) szerzője volt. Szakmai felkészültségével, erkölcsi tartásával a diákság példaképévé vált.

"Mondjátok el majd, akik ismertek engem:
Ifjúságom éveit a hazának adtam.
Ott őrködtem a hajón a veszedelemben,
És amikor elsüllyedt, helyemen maradtam."
Juliusz Słowacki: Végrendelet
(Lator László fordítása)

Felczak Professzor legkedvesebb verséből