Adam Pierończyk – Miroslav Vitouš (PL/USA)

Zene

Polska Jazz│5. Lengyel Jazz Fesztivál

2017. november 9. (csütörtök), 21.00

BMC Budapest Music Center, Opus Jazz Club

1093 Budapest, Mátyás u. 8.

Adam Pierończyk - tenor- és szopránszaxofon
Miroslav Vitous - nagybőgő

Az egyedülálló ötleteiről és rendkívüli kreativitásáról ismert vezető lengyel szaxofonos, Adam Pierończyk néhány éve a jazz történetének egyik legnagyobb és legfontosabb bőgősét, Miroslav Vitoust kérte fel egy kivételes duó megalakítására. Ez a legendás cseh származású basszista, aki olyanokkal játszott, mint Chick Corea, Miles Davis, Art Farmer, Stan Getz, Charlie Mariano, Jack De Johnette, John McLaughlin, Herbie Mann, Kenny Kirkland, vagy Roy Haynes, egyike volt a legendás Weather Report megalapítóinak Wayne Shorter és Joe Zawinul oldalán; s azóta is töretlenül alkot különböző projektek vezetőjeként, vagy résztvevőjeként.

Adam Pierończyk, akit sokan ‘a lengyel jazz egyik legnagyobb újítójának’ neveznek, jazz színpadok jól ismert fellépője a világ minden táján. Számos díjat nyert, így 2015-ben már 11. alkalommal nevezte őt a a legendás lengyel Jazz Forum magazin az év legjobb szopránszaxofonosának. A lengyel Fryderyk-díjra (a ‘lengyel Grammyre’) 18 alkalommal, összesen 14 kategóriában jelölték eddig, s neki ítélték a két legfontosabb szobrocskát: az Év Jazz-zenészét és az Év Jazz-albumát. 2004-2005-ben a Jazz aux Oudayas fesztivál művészeti igazgatójaként működött Rabatban, Marokkóban, később a lengyelországi Sopot Jazz Fesztivál művészeti vezetője volt 2011-től 2015-ig. Színházi produkciók zeneszerzőjeként is igen aktív. Pierończyk olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Archie Shepp, Sam Rivers, Miroslav Vitous, Gary Thomas, Greg Osby, Bobby McFerrin, Tomasz Stanko, Ted Curson, Anthony Cox, Joey Calderazzo vagy Leszek Możdżer.

A szokatlan felállású duó a két alkotó eredeti szerzeményei és virtuozitása révén minden koncertjüket rendkívüli zenei találkozássá varázsolja. Programjukat  a 2016-ban a Legjobb Jazz Album kategóriában Fryderyk-díjra nevezett Wings című lemezük, illetve a legfrissebb, az Ad-lib Orbits anyagából állították össze. „Az hangszerek egyedi megszólalásának szépsége lenyűgöző, egyesülésük pedig zenei átlényegülés. Úgy hangzik, mintha titokzatos szenvedélyekkel teli, spektrális eredetű emberi hangok folytatnának egymással lebilincselő, spirituális párbeszédet” írta az utóbbiról Dan McClenaghan (All About Jazz).

 

adampieronczyk.com 
miroslavvitous.com 
facebook.com/AdamPieronczyk