Łukasz Orbitowski Budapesten

Irodalom

A 2015-ös irodalmi Paszport Polityki-győztes a Margó Fesztiválra érkezik, hogy bemutassa "Egy másik lélek" c. kötetét.

2017. október 22. (vasárnap), 17.00

Tesla, Klubterem

1075 Budapest, Kazinczy utca 21/C

Łukasz Orbitowski (1977) író, újságíró, Lengyelország egyik legjobb horrorszerzője. Számos novellát és több, mint egy tucat regényt publikált. Több jelentős irodalmi díjra jelölték Lengyelországban, többek között a  Janusz A. Zajdel díjra  és a Jerzy Żuławski Irodalmi Díjra. Boldog föld (Szczęśliwa ziemia) c. regénye jelölést kapott a két legfontosabb irodalmi díjra, a Paszport Polityki-ra és a Nikére, melyek közül az előbbit Egy másik lélek c. regényével el is nyerte. Szépirodalmi művein kívül rendszeresen publikál a Gazeta Wyborcza napilapban és a Nowa Fantastyka magazinban.

Ha azt írnám, hogy Łukasz Orbitowski regénye, az Egy másik lélek új fejezetet nyitott munkásságában, kiscit el is kellene magyaráznom a kijelentést, hiszen a valóság ennél valamivel összetettebb. Kezdjük tehát a könyv eredetével: a „Na F/Aktach” (Tények/Akták alapján) sorozattal, amelynek az Egy másik lélek egyik első megjelent darabja. A kiadó szerint a sorozatban „az elmúlt évtizedekben elkövetett, nagy nyilvánosságot kapott bűnesetek fikcionalizált története a nyomozati dokumentumok, bírósági iratok és a sajtó beszámolói alapján”. Orbitowski művészi kihívásnak vette ezt a felvetést – és győztesen került ki belőle. Az Egy másik lélek egy fiatal gyilkos történetét meséli el, egy fiúét, akit cukrásznak szántak; az 1990-es években, Bydgoszcz nyomasztó városában megölte unokatestvérét, majd néhány évvel később egy fiatal lányt a szomszédságból. Az elkövetett gyilkosságokra nem találtak egyértelmű motivációt – Orbitowski hangsúlyozta, hogy ez döntő fontosságú volt számára az eset kiválasztásában. A gyilkos, könyvbeli nevén „Jędrek”, egyik vallomásában kijelentette, „egy másik lélek” szállta meg, és hogy meg kellett tennie, amit megtett.
Orbitowski regényének cselekménye éveken át ível, de folyamatosan jelen időben íródik – briliáns stilisztikai húzás, amely  életre kelti és feszültséggel itatja át a történetet. Nem könnyű feladat ez, hiszen nem történik nyomozás, tudjuk, ki a gyilkos, sőt, a tettes már évek óta börtönbüntetését tölti. Mivel Jędrek tetteinek motivációja rejtélyes, Orbitowski rekonstruálja a körülményeket, a hátteret, a földrajzi környezetet, a gyilkos feltételezett családi hátterét, és egy komor város komor környékének akkori mentális tájképét. Véleményem szerint mindezt mesterien hajtja végre, felvázolva egy átlagos, reménytelen életet, amelyből látható és könnyen érthető okok nélkül nő ki a bűntett. Orbitowskit olvasva elgondolkodunk – és ez szintén a feszültség egyik forrásává válik –, melyik események alapulnak a valóságban, és melyikek kitaláltak. A könyv egyik narrátora, Krzysiek, valószínűleg fiktív alak: Jędrek közeli barátja, aki igyekszik összeilleszteni a részleteket, hogy kiderítse, ki követte el a bűntényt. Valószínűleg szintén az írói képzelet műve a gyilkos visszataszító családja, amelyben az alkoholista és betegesen hazudozó, életszerű részletességgel megírt apa viszi a prímet. Orbitowski újra egyik kedvenc témájához nyúl: fiatal fiúk felnövésének története ez, akik a kapitalizmus korai éveinek Lengyelországában válnak felnőtté. Ezt pedig – megismétlem – lenyűgöző módon teszi.
Úgy vélem, az Egy másik lélek kiemelkedő könyv, amely elolvasása után is sokáig kísérti még gondolatainkat, és abban is biztos vagyok, hogy ez a könyv újabb bizonyíték arra, hogy Łukasz Orbitowski íróként egyre jobbá válik.
Marcin Sendecki
New Books from Poland 60. (2015/Fall)

Lengyelország egyik legfontosabb horrorszerzője egy valódi bűntényt dolgozott fel regényében: lepusztult, omladozó, mocskos lakóházak között fáradt emberek utaznak a sárfoltos, mindig pontatlan, zsúfolt buszokon. Egyikük fejében váratlanul motoszkálni kezd egy különös gondolat, egy legyőzhetetlen vágy. Nincs indítéka, nincs oka, olyan, mint az éhség. Mintha egy másik lélek költözött volna a testébe, és parancsot adna a gyilkos tettre.

A szerzővel Sopsits Árpád, A martfűi rém író-rendezője beszélget. Szinkrontolmácsolást biztosítunk.