Warsaw Village Band (PL), Vágtázó Csodaszarvas

Zene

Nagyszabású évzáró koncertet ad Grandpierre Attila kiváló zenekara, a Vágtázó Csodaszarvas, előttük pedig a hasonlóan eksztatikus, a legkiválóbb lengyel világzenei formációnak számító Warsaw Village Band ad hatalmas koncertet.

2016. december 10. (szombat), 19.30

A38 Hajó

Budapest, Henryk Sławik rakpart (Petőfi híd budai hídfő)

Warsaw Village Band (PL)

Európa - és ezen belül persze Lengyelország - egyik legnépszerűbb, leginkább innovatív world music zenekara, a Warsaw Village Band legutóbb két éve lépett fel Magyarországon. Akkor a Sziget fesztivál vendége volt, ezúttal az A38 Hajóra érkezik egy pörgős, forró hangulatú klubkoncertre.

Az 1998-ban alapított zenekar a lehető legtökéletesebben testesíti meg a modern világzene szellemiségét - úgy táplálkozik a közép-európai szláv népzenei hagyományból, hogy mindvégig hiteles maradt, de képes volt úgy megújítani azt, hogy nem vált giccsessé. Az együttes a lengyel folktradíciókat az elsők között ötvözte nagyvárosi elemekkel, elektronikus alapokkal, szkreccsel, "urban" stílusokkal. Mégsem vált amolyan "toljunk a pentatónia alá bítet" tucatzenekarrá, mert folyamatos megújulásának, a tagok zenei intelligenciájának és társadalmi elkötelezettségének hála, a Warsaw Village Band mindig egyedülállóan innovatív együttes maradt.

Ennek köszönhető, hogy szinte az első lemez óta az európai world music élvonalában jegyzik. Ezt mutatja a 2004-es BBC Radio 3 World Music Award (a műfaj egyik legkomolyabb elismerése), a Songlines- és Grammy-jelölések és még számtalan más elismerés.

Magdalena Sobczak Kotnarowska: ének
Sylwia Świątkowska: ének, hegedű
Ewa Wałecka: ének, hegedű
Miłosz Gawryłkiewicz: trombita
Paweł Mazurczak: bőgő
Mariusz Dziurawiec: lemezjátszók
Maciej Szajkowski: dob, ütősök
Piotr Gliński: dob, ütősök

Vágtázó Csodaszarvas

Grandpierre Atilla csillagász, zenész, filozófus egyedülálló alakja a magyar zenei életnek. A Vágtázó Halottkémek alapító-frontembereként a nyolcvanas évek óta járja sajátos, egyedi útját. A VHK a punk, az underground, a népzene és a sámánrítusok különleges elegye volt. A Vágtázó Csodaszarvas inkább a magyar népzenére helyezi a hangsúlyt, de mindezt tökéletesen egyéni és összetéveszthetetlen módon teszi. Az ősi magyar népzenét, szertartásokat felelevenítő, katartikus hatású koncerteket adó zenekar koncertjein "mindenen túláradó, minden burkot szétrepesztően szárnyaló életigenlés élhető át" - mondja Grandpierre. És így folytatja: "Ilyen mélységben, ilyen elemi erővel ritkán tapasztalható az életöröm, mint ezeken a ritka alkalmakon. Ezeken a lélek-borzongató koncerteken ősi, megtisztító és felszabadító örömtüzek törnek ki a zenekarból, a közönségből, és ha minden jól megy, akkor a Mindenségből is. Fergeteges ritmusok, varázslatos, keleties dallamvilág, az eurázsiai síkság lovasnépeinek ősi, sámánisztikus zenéje elevenedik fel a zenekar egyedülálló, hipnotizáló és katartikus előadásmódjában."

Már-már hagyománnyá vált, hogy a Vágtázó Csodaszarvas minden év végefelé fellép az A38 Hajón, és az is, hogy minden alkalommal valami különleges, egyedi koncertet kínál. Ezúttal az est egyik különlegessége a Szelindek Zenei Forgatag vendégszereplése lesz.

Bakos Csaba: tapan
Bede Péter: tárogató, szaxofon
Bese Botond: magyar duda
Gebri Bernadett: ének
Fábri Andris: ciszter
Fazekas András: dobok
Fodor Zsófi, basszusgitár
Grandpierre Atilla: ének
Fábri Géza koboz: baglama
Molnár Kriszta: hegedű
Orczi Géza: buzuki