Elhunyt Tadeusz Różewicz

Thursday 24 April 2014

Tadeusz Różewicz a legtöbb nyelvre lefordított és a külföldön legtöbbször kiadott lengyel írók közé tartozik. 1980-ban a Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központ vendége volt Kartoteka (Kartoték) című darabjának bemutatója kapcsán.

Bende Wanda privát gyűteményéből. Találkozó Tadeusz Różewicz-csel a „Kartoteka” (Kartoték) bemutatóját követően a  Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központban, 1980-ban.

2014. április 24-én, csütörtökön reggel, Wrocławban elhunyt Tadeusz Różewicz, a XX. századi lengyel irodalom egyik legmeghatározóbb, legfontosabb alakja. A hazájában és külföldön is rendkívüli népszerűségnek örvendő író 1921-ben született, Radomskban. 18 éves volt, amikor kitört a második világháború. Később a Honi Hadsereg partizánalakulataiban harcolt.

A háború befejeztével tudott csak leérettségizni, majd ezután művészettörténetet tanult Krakkóban, a Jagelló Egyetemen. Első kötete Nyugtalanság (Niepokój) címmel látott napvilágot 1947-ben. A kötelező szocialista realista költészetet elutasította, öntörvényű, magányos alkotó volt, ugyanakkor az ötvenes, hatvanas években rendkívül termékeny írói korszak vette kezdetét, számos vers és dráma keletkezése tehető erre az időszakra.

Drámáiban is érezhető a költészet hatása, a szimbolista elemek. Úgynevezett „költői-realista” színházat próbált létrehozni, mely elveti a lineáris szerkezetet, vagy a cselekmény elsődleges mivoltát, a főhős pedig sokszor anonim marad, vagy több alakban jelenik meg.

2011-ben az egyik legrangosabb lengyel elismerés, a Paszport (Útlevél) díjátadóján ő kapta a „Kultúra teremtője” különdíjat a „költészethez és önmagához való hűségéért”. 

Bővebben: http://szlavtextus.blog.hu/2014/04/24/elhunyt_tadeusz_ro_ewicz