V. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás Székesfehérváron

Exhibition

„…Újabb meglepetés… olvasóink részére” - V. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás

Saturday 18 May, 4:00 pm — Sunday 27 October 2013, 6:00 pm

Szent István Király Múzeum

Székesfehérvár, Megyeház u. 17.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum 1987-ben rendezte meg az I. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítást. Ezzel a múzeum olyan területre lépett, olyan területet igyekezett felfedezni és a közönségnek bemutatni, amely világszerte évtizedek óta az érdeklődés középpontjában állt, Magyarországon azonban csak a 80-as évek folyamán indult fejlődésnek. A beérkezett közel 400 művészkönyv kitűnő áttekintést nyújtott a műfajról, megjelentek mindazok az áramlatok, amelyek a művészkönyv jelenét meghatározták, de képet adtak a világban jelenlévő művészeti-vizuális gondolatokról és törekvésekről is. A kiállított művekből a művészek 240 alkotást ajándékoztak a múzeumunknak. Így alakult ki az ország első múzeumi művészkönyv-gyűjteménye.

A sikeres első kiállítást 1994-ben a II. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás követte. A III. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás megrendezésére 2000-ben került sor, a Szent István Király Múzeum és a Városi Képtár–Deák Gyűjtemény közös szervezésében, a Deák Képtárban. A IV. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítást 2006-ban rendeztük meg, szintén közösen.

A gyűjtemény folyamatosan gyarapodik, jelenleg mintegy 1500 munkát tartalmaz (körülbelül 60 magyar és 500 külföldi művész alkotását), melyeket főként az alkotók ajándékoztak a múzeumnak.

Ezek a képzőművészeti alkotások különböznek a hagyományos könyvektől, funkciójuk nem az olvasás. Míg a legtöbb ember egyetértene a könyv definíciójában, nehézségekbe ütközünk, ha a művészkönyvet egyetlen, egyszerű állítással szeretnénk jellemezni. Ha művészkönyvről beszélünk, a könyvre vonatkozó meghatározás elveszti egyértelműségét – akár a formátumot, anyagot vagy a tartalmát nézzük: a művészkönyv elsősorban műalkotás. A legváltozatosabb technikákkal (másolás, nyomtatás, metszés, ragasztás, forrasztás, varrás), a legkülönfélébb anyagokból, eszközökből (fa, papír, műanyag, réz, ólom, vászon, gipsz, textil) készülnek. A művészkönyvek bővelkednek vizuális ötletekben és tartalomban; színesek és változatosak.

Ebben az évben mintegy 220 művész 330 alkotása érkezett a kiállításra.

Az V. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás lengyel kiállítói:

AKAHIRA, Rafael http://rafaelakahira.blogspot.hu/

BUCZEK-ŚLEDZIŃSKA, Małgorzata http://www.mbuczeks.vip.interia.pl/

GOEBEL, Anna

GOŚCINIAK, Anna

GRANOWSKA, Ewa http://www.granowska.art.pl/

GROCHOCKI, Sebastian http://www.grochocki.asp.lodz.pl/omnie.html

JABLONSKI, Maciej http://www.maciejjablonski.pl/

JĘDRZEJCZYK, Urszula http://ulajedrzej.jcubic.pl/

KACA, Dariusz http://kaca.art.pl/

LINTTNER, Maciej http://www.asp.katowice.pl/pedagodzy/maciej-linttner/

MATYJA-ROZPARA, Maria

NOWAK, Agata http://agataportfolio.carbonmade.com/

PACYNA, Renata http://kolekcja.bookart.pl/info/viewpub/tid/3/pid/46

RUDYK, Waldemar http://kolekcja.bookart.pl/info/viewpub/tid/3/pid/71

WANYURA-KUROSAD, Monika http://www.artslant.com/global/artists/show/167796-monika-wanyura-kurosad

WISZNIEWSKA DOMAŃSKA, Joanna http://joannawdomanska.pl/tworczosc/

 

2013. május 18-án, szombaton 16 órakor

a Szent István Király Múzeumban (Megyeház u. 17.)

a kiállítást Konrad Korabiewski (PL/DK/IS) multimédia művész The Art Book Orchestra című performansza nyitja meg.

A lengyel-dán Konrad Korabiewski (1978), aki jelenleg Izlandon él, több díjjal kitüntetett kísérleti multimédia-művész.

Zeneművészként, komponistaként és média-alkotóként Korabiewski munkáit a minimalizmus jellemzi, ám egyúttal a részletek iránti fogékonyság s a merészen eredeti művészetfelfogás is, mellyel a különféle műfajok, médiumok határait könnyedén átlépi.

Figyelmét a technikai oldal helyett inkább a hangok tartalmára, atmoszférateremtő erejére s az abban való elmélyedésre koncentrálva a művész bátran kísérletezik, s e közben mind újabb lehetőségeit fedezi fel, hogy érvényre juttassa filozófiai nézeteit, zene- és művészetfelfogását. Kiváltképp szembetűnő ez Korabiewski performanszaiban, melyekbe más szereplőket és médiumokat is előszeretettel bevon, hogy azok új dimenziókat és jelentésrétegeket adjanak zenéjének, hang- és rádió-darabjainak, installációinak és videó-munkáinak.

Konrad Korabiewski zenei világa egyszerre komor, heves és töredezett, benne a zenei térmélység egészen különös neme jut érvényre – a meditatív részeket olykor lassan bontakozó átmenetek, máskor hirtelen kibomló erős hangzások váltják fel, melyek a zenei minimalizmus forgatókönyve szerint a közönségtől is élénk figyelmet követelnek.

Művészkönyv-zenekar (The Art Book Orchestra) című performansza egy különös és áthatóan érzékletes audio-vizuális koncert, amely nagy nemzetközi figyelmet keltett mind a bemutatóin, mind a médiában, mi több, még a művészet és technika egymásra hatását vizsgáló újabb kutatásokban is. A mű alapötlete: öt különböző, színpadra állított művészkönyv, melyek hangszerként való megelevenítése (élő elektro-akusztikus hangzásokkal) szolgáltatja a zenét.

A Művészkönyv-zenekar valójában továbbfejlesztése az Amennyire emberi lényt érinthet (Affected as only a human being can Be – Geiger Records, 2010) című, úttörő és díjnyertes hangzó művészkönyvnek. Ez a multimédia-művész Konrad Korabiewski és a vegyesmédia alkotó Litten közös „cross-over” produkciója, melyben a hangzó művészet, a kísérleti zene találkozik és olvad radikálisan egybe a képző- és könyvművészet elemeivel, egy új és átható multimediális, interaktív és digitális művészeti kifejezőformát teremtve.

Az élő koncert lehetővé teszi, hogy a média-művész Konrad Korabiewski performanszát és az öt könyvvel kibontakozó interakcióját a helyszínen filmre vegyék, és annak közelképeit a közönség a koncert közben egy kivetítőn át maga is folyamatosan kövesse. A performansz hossza: 20-30 perc.

További információ:

http://paavirketsomkunetmenneskekanvaere.dk

http://korabiewski.com

(http://litten.info)

 

 

2013. május 18-án, szombaton 17 órakor

a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben (Oskola u. 10.)

Köszöntőt mond: Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere

A kiállítást megnyitja: Susanne Padberg (D) művészettörténész

 

Megtekinthető: 2013. október 27-ig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig

 

Bővebb információ: www.szikm.hu, www.deakgyujtemeny.hu